Observator Astronomic și Planetariu


100 Ore de Astronomie

     100  Ore de Astronomie a fost evenimentul de cea mai mare amploare de pe parcursul Anului Internaţional al Astronomiei 2009. A fost o sărbătoare la nivel mondial compusă dintr-o gamă largă de activităţi care au vizat participarea activă a celor mai variate categorii de public. Evenimentul s-a desfăşurat pe o perioadă de patru zile şi patru nopţi, pe parcursul cărora oameni de pe tot cuprinsul globului şi-au împărtăşit experienţa observării cerului. Pentru mulţi dintre ei a fost pentru prima dată când au privit minunile cerului printr-un telescop, pentru alţii a fost oportunitatea ideală de a împărtăşi cunoştinţele şi emoţiile trăite atunci când au privit bolta cerului, trezind astfel şi altora interesul şi dorinţa de a privi cu ochii lor frumuseţile Universului.
Unul din obiectivele cheie ale proiectului 100 de Ore de Astronomie a fost acela de a înregistra un număr cât mai mare posibil de persoane care să privească printr-un telescop, aşa cum a făcut-o Galileo pentru prima dată în urmă cu 400 de ani.
     100  Ore de Astronomie a avut loc şi în Observatorul Universităţii sucevene în perioada 2-5 aprilie, atunci când Luna este în trecere de la Primul Pătrar spre Lună plină, perioada propice observaţiilor fiind seara devreme. Saturn a făcut şi el parte din atracţia acestor seri.
Evenimentul a debutat pe 2 aprilie la ora 17.00 cu prelegerea intitulată „Telescoape şi observatoare astronomice.” Între orele 18.0021.00 a avut loc transmisia live webcast în Sala de Conferinţe a Observatorului Astronomic al Universităţii Suceava a Ceremoniei de deschidere. Simultan, s-au facut observaţii astronomice pe terasa Observatorului şi s-a vizionat filmul documentar „Cu ochii pe cer - 400 de ani de descoperiri datorate telescopului.” Cele mai numeroase grupuri de participanţi au fost alcătuite din studenţi ai Universitaţii „Ştefan cel Mare” şi elevi de la Colegiul Naţional “Petru Rareş.”
Transmisiile în direct au avut loc de pe 3 aprilie ora 12.00 până în 4 aprilie ora 12.00, când astronomi de la 80 de observatoare de renume ale lumii au prezentat domuri, telescoape şi camere de comandă, oferind astfel o privire unică în culisele facilităţilor şi instrumentelor astronomice de ultimă generaţie.
Difuzarea transmisiei live a avut loc între orele 12.00-15.00 în Aula Colegiului Naţional “Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, proiect coordonat de profesor Irinel-Mioara Acatrinei, iar între orele 17.00-21.00 în Sala de Conferinţe a Observatorului Astronomic al Universităţii “Ştefan cel Mare,” unde au participat studenţi din ţară şi numeroşi elevi de la  Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” şi  Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. Transmisia a fost urmată de observaţii astronomice directe de pe terasa Observatorului şi de  vizionarea filmului documentar realizat de Comitetul Internaţional AIA 2009 şi dedicat descoperirilor telescopului.
De asemenea, 5 aprilie, ultima zi dedicată celor „100 de ore de astronomie” a fost Ziua Soarelui, fiind închinată astrului Sistemului Solar prin activităţi care au început odată cu zorii de zi. La ora 13.00, un grup de elevi de la Şcoala Generală Nr. 4 din Suceava, conduşi de d-na învăţătoare Moscaliuc Veronica au participat la Observatorul Astonomic la o  prelegere despre Soare şi activitatea solară însoţită de diapozitive. Cu acest prilej, participanţii au observat Soarele cu luneta, iar  spectrul luminii solare a fost proiectat cu ajutorul unei reţele de difracţie.
Adevărata realizare a acestor zile şi a colectivului Observatorului Universităţii din Suceava o reprezintă faptul că, pe parcursul celor 4 zile de activităţi specifice, alături de publicul larg, peste 500 de elevi, studenţi şi profesori au vizitat această instituţie şi s-au contaminat de febra astronomiei care a cuprins deja întreaga planetă.

 

 

   Search Engine Optimization